Studie identificeert neuronen die de geluidsperceptie kunnen verbeteren, wat de variatie in prestaties bij mensen met cochleaire apparatuur zou kunnen verklaren.

Sommige mensen met cochleaire implantaten leren spraak herkennen binnen enkele uren nadat het apparaat is geïmplanteerd, terwijl anderen er maanden of jaren over kunnen doen. “Dit probleem bestaat al sinds het begin van de cochleaire implantaten, en er zijn geen tekenen dat het wordt opgelost,” zegt Gerald Loeb van de Universiteit van Zuid-Californië in Los Angeles, die hielp bij de ontwikkeling van een van de eerste cochleaire implantaten.

Onderzoekers zeggen dat iemands leeftijd, de duur van het gehoorverlies en het type processor en elektroden in het implantaat deze variatie niet verklaren, maar suggereren dat de hersenen de bron van de verschillen zouden kunnen zijn. “Het is een soort zwarte doos,” zegt Daniel Polley, een auditieve neurowetenschapper aan de Harvard Medical School in Boston, Massachusetts. Het meeste eerdere onderzoek was gericht op het verbeteren van het cochleair apparaat en de implantatieprocedure. Pogingen om het vermogen van de hersenen om het apparaat te gebruiken te verbeteren openen een mogelijkheid om de communicatie tussen het oor en de hersenen te verbeteren, zegt Polley.

lees het hele artikel in Nature.