Wereldprimeur uit Antwerpen
Gentherapie voor het binnenoor
Hoopvolle berichten uit Antwerpen en een wereldprimeur.
Op het CI2018.org congres heeft prof. Vincent van Rompaey een lezing gegeven over wat gentherapie zou kunnen betekenen voor DFNA9. Met meer dan 2.100 deelnemers was het congres een groot succes! Ook over genoemde DFNA9-lezing kwamen lovende commentaren. Op deze manier heeft prof. Vincent van Rompaey een belangrijke bijdrage geleverd om DFNA9 onder de aandacht te brengen onder een grote groep aanwezige onderzoekers welke gespecialiseerd zijn binnen gentherapie.
Ondertussen heeft de Universiteit van Antwerpen als enige ter wereld in het lab van Vincent van Rompaey transgene muizen met DFNA9 en dit sinds juni 2018. Het eerste nestje is ook een feit dus is men hoopvol dat men dit kan voortzetten in de toekomst. Gezien het feit dat het bij deze muizen 1 jaar duurt voordat ze evenwichtsproblemen krijgen en enkele maanden nadien het gehoorverlies, moeten deze muizen heel lang worden opgevolgd om behandelingen te testen. Dit kost uiteraard veel geld voor de verzorging.
Verder heeft prof. Vincent van Rompaey samen met prof. Peter Ponsaerts een financiering gekregen om een doctoraatsstudent gedurende 4 jaar onderzoek te laten doen naar gentherapie voor DFNA9, in het begin grotendeels in vitro, maar later ook in de genoemde muizen. Dit is dus een grote stap in de richting van een innovatieve behandeling. Hier zijn we uiteraard heel blij mee!
Het is natuurlijk van groot belang dat de Universiteit van Antwerpen deze DFNA9-muizen kan behouden en hiervoor heeft men financiële steun nodig, ook omdat hun symptomen pas later in het leven ontstaan en men hierdoor grote aantallen muizen moet houden. Hiervoor kijkt de Universiteit ook naar de patiëntenvereniging zoals De negende van… en de patiënten. Om deze reden heeft de Universiteit van Antwerpen een fonds laten aanmaken zodat particuliere giften direct naar dit onderzoek gaan.
De website van de Universiteit van Antwerpen met meer tekst en uitleg over dit project en de mogelijkheid tot doneren vind je hier.
Stichting De negende van… is nog aan het bekijken hoe wij hier op de een of andere manier invulling aan kunnen geven.
Wordt vervolgd.