In verhouding tot ander medisch wetenschappelijk onderzoek gebeurt er op het gebied van de oor- en evenwicht relatief ‘weinig’.
Het is niet dat de we niet willen, het is meer dat de onderzoeks-euro’s van de overheid vaker naar onderzoeken gaan die we als maatschappij als ‘dringender’ zien.

Dat er ook onderzoek naar gehooroplossingen plaatsvindt, is niet bij iedereen bekend. Dat is jammer want mogelijke baanbrekende oplossingen komen steeds meer binnen handbereik nu de medische wetenschap met bijvoorbeeld de gen- en celtherapie op een kantelpunt is gekomen. Daar kan ook gehooronderzoek van profiteren. Om de kwaliteit van leven met een ooraandoening te verbeteren en zelfs sommige ooraandoeningen te genezen, is veel meer ooronderzoek nodig.

Het Oorfonds, drie jaar geleden opgericht door mensen die zelf ook met gehoor en evenwichtsproblemen worstelen, wil dat proces graag versnellen en is dit najaar gestart met de campagne ‘Geef Ooronderzoek Gehoor’. Samen met drie academische centra zet het Oorfonds het ooronderzoek in de spotlights. Elk academisch centrum heeft een eigen onderzoek. Het Erasmus MC doet onderzoek naar de behandeling van plotsdoofheid, het onderzoek van Utrecht Medisch Centrum richt zich op oorsuizen (tinnitus) bij kinderen en MUMC+ in Maastricht onderzoekt het effect van oogbewegingen op het evenwicht. Elk onderzoek heeft zijn eigen crowdfunding. Het doel is om eind december per onderzoek in ieder geval 15.000 euro op te hebben gehaald. Op onze website oorfonds.nl valt te zien hoeveel ieder onderzoek inmiddels heeft opgehaald en dus ook hoeveel nog nodig is.

Het Oorfonds heeft er bewust voor gekozen de onderzoekers en de mensen om wie het gaat, de patiënten, aan het woord te laten.

Op de Oorfonds site leggen de onderzoeker en de patiënt per onderzoek in korte filmpjes uit waarom hun onderzoek wordt gedaan en vooral wat het betekent voor een patiënt als er een oplossing of verbetering zou komen. Dat is waar het Oorfonds zich op richt; mensen met een ooraandoening, jong en oud, weer meer kwaliteit van leven geven.

Steun ook (een van) de onderzoeken, ga naar oorfonds.nl/geefooronderzoekgehoor. Alle donaties, groot en klein, zijn welkom. Zo geven we aan ooronderzoek gehoor!