Als gevolg van een erfelijke aandoening kan Aline Sprokkereef steeds minder horen. De kans bestaat, dat ze uiteindelijk helemaal doof wordt. “Mijn schrikbeeld is dat ik afgesloten raak van de buitenwereld.”

Aline Sprokkereef (61) runt samen met haar dochter Amarens (31) Aline Fashion, een winkel met damesmode, schoenen en accessoires in het Friese Burgum. Ze is getrouwd met Arjen (63). 

“Zonder mijn gehoorapparaat hoor ik nog ongeveer 25 procent. In de praktijk betekent dat: bijna niks. Met een gehoorapparaat slapen gaat niet, dus nadat ik dat ‘s avonds uit heb gedaan, versta ik mijn man niet meer. Moet ik hem toch nog iets vragen, dan antwoordt hij door in mijn hand te knijpen: één keer knijpen is ja, twee keer is nee. Een normale wekker hoor ik natuurlijk ook niet. In plaats daarvan heb ik een wekker met lichtflitsen, en een trilplaat die ik onder mijn kussen kan leggen. Omdat mijn man naast me ligt, voel ik me ‘s nachts nooit onveilig. Zo nodig kan hij me immers wakker maken. Eén voordeel: ik slaap altijd door onweer en vuurwerk heen.

Lees dit artikel hier verder