DNA test aanvragen

In uw familie heeft iemand de  diagnose DFNA9 gekregen en u vraagt zich af of u het zelf ook zou kunnen hebben. 

NL: Voor een antwoord op deze vraag is  een afspraak bij een klinisch geneticus nodig. Dit is een medisch specialist die gespecialiseerd is in erfelijke aandoeningen. Klinisch genetici zijn werkzaam in alle academische ziekenhuizen in Nederland. Dit zijn het AMC (Amsterdam), ErasmusMC (Rotterdam), LUMC (Leiden), MUMC+ (Maastricht), Radboudumc (Nijmegen), UMCG (Groningen), UMCU (Utrecht) en het VUmc (Amsterdam). Net zoals bij andere verwijzingen naar een medisch specialist, dient u eerst op consult te gaan bij uw huisarts. Uw huisarts kan u van eerste adviezen voorzien en met u besluiten tot verwijzing naar een klinisch geneticus. 

BE: Voor een antwoord op deze vraag kan u een afspraak maken bij de NKO-arts en/of medisch geneticus die gespecialiseerd is in erfelijke ooraandoeningen. Deze zijn werkzaam in alle academische ziekenhuizen in België. 

De klinisch geneticus zal het voorkomen van DFNA9 bij u of in uw familie bespreken, met u een familiestamboom maken en indien daar aanleiding voor is, bloed af te nemen voor onderzoek naar DFNA9. Meestal zal er ook bij het audiologisch centrum of de KNO-arts een hoortest worden afgenomen. 

Indien DFNA9 bij u is aangetoond, zal de klinisch geneticus (of in sommige gevallen de KNO-arts) met u bespreken wat dit voor gevolgen heeft voor u. Ook bij een kinderwens in de toekomst kan de klinisch geneticus u informeren. Voor meer informatie kunt u www.erfelijkheid.nl raadplegen.