DE NEGENDE VAN CARL

De negende van?

Tja, dan denk ik als componist en dirigent natuurlijk meteen aan Ludwig van Beethoven. De negende symfonie wordt gezien als het hoogtepunt van de klassieke muziek. Ten tijde dat Beethoven het schreef was hij al volledig doof.

Bij de negende denk ik ook meteen aan de stichting De negende van.
Een stichting die zich inzet voor de erfelijke aandoening DFNA9. Mensen met deze aandoening worden vanaf hun 40e langzaam maar zeker doof en verliezen gaandeweg het evenwicht.

Van heel dichtbij ken ik persoonlijk een zangeres met deze erfelijke ziekte. En dan te bedenken dat Ludwig van Beethoven, toen hij langzaam doof werd zichzelf van het leven wilde beroven. Gelukkig wist Beethoven zijn tegenspoed om te buigen tot één van de mooiste stukken uit de muziekgeschiedenis.
Deze kracht wens ik ook mijn vriendin toe en iedereen die lijdt aan DFNA9. De kracht die ik ook voel bij de stichting De negende van. Ook zij zijn tot een wonderlijke symfonie gekomen. Niet uitgevoerd door instrumenten maar door een samenspel van mensen die samen vanuit eigen talent DFNA9 willen verslaan.

Daar wil ik mijn steentje graag aan bijdragen.
Hoe? Dat gaan jullie binnenkort horen en zien.

Carl Wittrock